Yerli ve yabancı en güzel şarkıların şarkı sözleri müzik klipleri karaokeleri eşliğinde müzik dinleme keyfini sizlere sunuyoruz.

Selda Bağcan Biyografi

Selda Bağcan: Türk Müziğinin Efsanevi Ses

Selda Bağcan, Türk müziğinin en önemli ve etkili isimlerinden biridir. Anadolu rock, Türk halk ve protest müzik tarzlarında eserler veren Bağcan, gitar ve bağlama çalarak seslendirdiği şarkılarıyla milyonlarca insanın kalbini fethetmiştir. Sosyal adalet, barış ve insan hakları gibi konulara duyarlı bir sanatçı olarak tanınan Bağcan, bazen de siyasi baskı ve yasaklarla karşılaşmıştır. Bu yazıda, Selda Bağcan’ın hayatını ve müzik kariyerini inceleyeceğiz.

Hayatı

Selda Bağcan, 14 Aralık 1948’de Muğla’da doğdu. Babası bir öğretmen, annesi bir ev hanımıydı. Çocukluğu Muğla ve İzmir’de geçti. Müziğe ilgisi küçük yaşlarda başladı. Babasının gitarını çalmayı öğrendi. Lise yıllarında okul korosunda ve amatör gruplarda şarkı söyledi. 1967 yılında Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü’ne girdi. Üniversite yıllarında da müzikle ilgilenmeye devam etti. 1971 yılında ilk albümü olan Katip Arzuhalim Yaz Yare Böyle’yi yayınladı. Bu albümde Aşık Veysel, Pir Sultan Abdal ve Karacaoğlan gibi halk ozanlarının şiirlerini besteledi.

Müzik Kariyeri

Selda Bağcan, 1970’li yıllarda Anadolu rock akımının öncülerinden oldu. Cem Karaca, Barış Manço ve Erkin Koray gibi sanatçılarla birlikte çalıştı. Rock müziği ile halk müziğini harmanlayarak yeni bir sound yarattı. Şarkılarında sosyal sorunlara, savaşa, işçi haklarına ve kadın özgürlüğüne değindi. Bu yüzden bazen devlet tarafından eleştirildi veya sansürlendi. 1975 yılında ikinci albümü olan Türkülerimiz’i çıkardı. Bu albümde de halk ozanlarının şiirlerini besteledi. Ayrıca Bob Dylan’ın The Times They Are a-Changin’ şarkısını Türkçeye çevirerek Zaman Değişiyor adıyla seslendirdi.

1976 yılında üçüncü albümü olan Dost Merhaba’yı yayınladı. Bu albümde de halk ozanlarının şiirlerinin yanı sıra kendi yazdığı şarkılara da yer verdi. Albümdeki Dost Merhaba şarkısı büyük beğeni topladı. Aynı yıl Cem Karaca ile birlikte Almanya’ya gitti ve orada konserler verdi. Almanya’da yaşayan Türk işçilerine destek verdi.

1977 yılında dördüncü albümü olan Selda’yı çıkardı. Bu albümde de rock ve halk müziği unsurlarını kullandı. Albümdeki Yuh Yuh şarkısı çok sevildi.

1978 yılında beşinci albümü olan Selda 5’i yayınladı. Bu albümde de rock ve halk müziği unsurlarını kullandı. Albümdeki Gesi Bağları şarkısı çok sevildi. Aynı yıl Cem Karaca ile birlikte Türkiye’ye döndü.

1979 yılında altıncı albümü olan Selda 6’yı çıkardı. Bu albümde de halk ozanlarının şiirlerini besteledi. Albümdeki İnce İnce Bir Kar Yağar şarkısı çok sevildi. Aynı yıl 12 Eylül darbesi oldu ve Türkiye’de siyasi baskı arttı.

1980’li yıllarda Selda Bağcan, müzik yapmaya devam etti ancak daha az albüm çıkardı. 1980 yılında yedinci albümü olan Selda 7’yi yayınladı. Bu albümde de rock ve halk müziği unsurlarını kullandı. Albümdeki Yalan Dünya şarkısı çok sevildi.

1981 yılında sekizinci albümü olan Selda 8’i çıkardı. Bu albümde de halk ozanlarının şiirlerini besteledi. Albümdeki Adaletin Bu Mu Dünya şarkısı çok sevildi.

1982 yılında dokuzuncu albümü olan Selda 9’u yayınladı. Bu albümde de rock ve halk müziği unsurlarını kullandı. Albümdeki Yürüyorum Dikenlerin Üstünde şarkısı çok sevildi.

1984 yılında onuncu albümü olan Selda 10’u çıkardı. Bu albümde de halk ozanlarının şiirlerini besteledi. Albümdeki Ben Geldim şarkısı çok sevildi. Aynı yıl siyasi nedenlerle tutuklandı ve 10 ay hapis yattı.

Sonraki Yıllar

Selda Bağcan, 1990’lı yıllarda da müzik yapmaya devam etti ancak daha az albüm çıkardı. 1991 yılında on birinci albümü olan Ziller ve İpler’i yayınladı. Bu albümde de rock ve halk müziği unsurlarını kullandı. Albümdeki Ziller ve İpler şarkısı çok sevildi.

1995 yılında on ikinci albümü olan Benim Adım Selda’yı çıkardı. Bu albümde de halk ozanlarının şiirlerini besteledi. Albümdeki Benim Adım Selda şarkısı çok sevildi.

1998 yılında on üçüncü albümü olan Anadolu Konserleri’ni yayınladı. Bu albüm, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde verdiği konserlerden oluşuyordu.

2000’li yıllarda Selda Bağcan, müzik yapmaya devam etti ve yeni nesil sanatçılara da ilham verdi. 2002 yılında on dördüncü albümü olan Denizlerin Dalgasıyım’ı çıkardı. Bu albümde de rock ve halk müziği unsurlarını kullandı. Albümdeki Denizlerin Dalgasıyım şarkısı çok sevildi.

2006 yılında on beşinci albümü olan Çifte Çiftetelli’yi yayınladı. Bu albümde de rock ve halk müziği unsurlarını kullandı. Albümdeki Çifte Çiftetelli şarkısı çok sevildi.

2010 yılında on altıncı albümü olan Selda Bağcan & Boom Pam’i çıkardı. Bu albümde İsrailli rock grubu Boom Pam ile birlikte çalıştı. Albümdeki Yaylalar şarkısı çok sevildi.

2013 yılında on yedinci albümü olan Selda Bağcan & Ahmet Kaya’yı yayınladı. Bu albümde 1999 yılında vefat eden ünlü sanatçı Ahmet Kaya ile düet yaptı. Albümdeki Özgürlük ve Demokrasiyi Çizmek şarkısı çok sevildi.

2014 yılında BBC tarafından dünyanın en iyi kadın sesleri arasında gösterildi. Aynı yıl on sekizinci albümü olan Selda Bağcan & Telvin’i çıkardı. Bu albümde caz müzisyeni İlhan Erşahin’in Telvin grubuyla birlikte çalıştı. Albümdeki Nem Kaldı şarkısı çok sevildi.

2016 yılında on dokuzuncu albümü olan Selda Bağcan & Erkin Koray’ı yayınladı. Bu albümde Anadolu rock’ın efsanevi ismi Erkin Koray ile düet yaptı. Albümdeki Cemalım şarkısı çok sevildi.

2018 yılında yirminci albümü olan Selda Bağcan & Yurtseven Kardeşler’i çıkardı. Bu albümde popüler halk müziği grubu Yurtseven Kardeşler ile birlikte çalıştı. Albümdeki Dostum Dostum şarkısı çok sevildi.

Sonuç

Selda Bağcan, Türk müziğinin efsanevi sesidir. 1971 yılından beri müzik yapmaya devam eden Bağcan, 20’den fazla albüm çıkarmış ve Türkiye’nin yanı sıra Avrupa ve Amerika’da da konserler vermiştir. Rock ve halk müziği unsurlarını harmanlayarak yeni bir sound yaratmış ve sosyal sorunlara, savaşa, işçi haklarına ve kadın özgürlüğüne değinen şarkılarıyla milyonlarca insanın kalbini fethetmiştir. Sosyal adalet, barış ve insan hakları gibi konulara duyarlı bir sanatçı olarak tanınan Bağcan, bazen de siyasi baskı ve yasaklarla karşılaşmıştır. Ancak hiçbir zaman müzik yapmaktan vazgeçmemiş ve yeni nesil sanatçılara da ilham vermiştir. Selda Bağcan, Türk müziğinin gururudur.

Etiketler:

Yorum Gönder

[facebook]

Şarkı Sözleri

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget